PT Roger Andre Raknes
Veien til NM i Fitness 2020

Den viktigste seieren er din egen

«Du Roger, hvordan orker du å presse deg selv og trene så hardt og ha så strengt kosthold for å delta og konkurrere i en så kroppsfiksert og beinhard krevende eksremsport som Fitness?» «Og å kjøre kroppen din på kanten til det ekstreme?». Et av flere svar på det er «jeg pusher ikke kroppen min til det ekstreme, jeg lærer å kjenne kroppen bedre og å faktisk oppleve i praksis å kjenne hvordan hver eneste muskel i kroppen responderer, jeg lærer å kjenne i praksis hva forskjellige næringsstoffer gjør med kroppen».


Og å overbevis meg selv og andre i voksen alder at det er kun deg selv det kommer an på...

Det er ikke alltid medaljene man strever etter. Eller å kunne være best. Den største kampen vi kjemper i livet er vår egen, og det er akkurat den kampen som gjør deg til hvem du er og hva du gjør.

Å være bedre en andre, det er vel va vi fleste tenker det handler om når det kommer til ordet konkurranse. Å være best, bedre en alle andre.

Da jeg debuterte og vant min første fitness konkurranse i 2018, følte jeg den boosten. «Tenk, Jeg jobbet så vanvittig hard, jeg kjempet helt til slutten og jaggu så vant jeg»…


Jeg synes det var stas å dra hjem med gullet i lomma, tanken over at jeg var best av alle. Men etter ganske kort tid slo det meg plutselig. «Jeg vant jo allerede i det jeg sto på scenen…». Min største seier var selvfølelsen, trolig den deiligste og mest betydningsfulle seieren jeg kunne hatt.

Mitt mål var ikke å vinne over andre men å vinne over meg selv, og å vise og motivere andre til å skjønne at selv om man passerer 40 år så er det ingen regel som sier at «nå er vi voksen, nå er det for sent.» Dine drømmer og ønsker har ingen aldersgrense. Du kan gjøre akkurat hva du vil, du kan bli hva du vil og du kan fortsatt vinne din egen kamp.

Veien til målet er så mye viktigere en selve målet. Det er på veien du lærer om deg selv, lærer om mennesker rundt deg og lærer utrolig mye om livet selv. Med en «forpliktelse» mot et konkret mål er det imponerende hvor mye vi faktisk klarer å hente ut av oss selv. De sier at vilje kan flyte fjell. Og den kan faktisk det.

I 2018 satte jeg meg tre mål. Jeg skal stå på scenen på de tre største Fitnesskonkurransene i Norge og jeg skal vise at med riktig motivasjon kommer man langt. Noen ganger lengre en man kunne drømme om. Jeg deltok på bare to av de. Jeg vant den først og ble nummer to på den andre. Den eneste jeg gikk glipp av på grunn av skader, utdanning og jobb var selve Norgesmesterskapet.

Nå, i 2020 har jeg fortsatt til gode å gjennomføre et NM. Jeg trenger jo ikke å gjøre det? Jeg har jo allerede deltatt på to mesterskap og gått hjem med pokaler i begge. Så trenger jeg egentlig å gjøre dette en gang til? Trenger jeg å pushe meg nok en gang for å poengtere at det er aldri for sent?

Nei jeg trenger ikke det. Og det handler ikke så mye denne gangen om å vise at alt er mulig. Det har jeg bevist. MEN, jeg satte meg mål om å delta på de tre konkurransene, jeg lovet meg selv at dette skulle jeg gjennomføre. Jeg har satt mange mål og drømmer til side i livet. Men ikke denne gangen.


Jeg har ikke vunne over min egen kamp før jeg har fullført mine mål i livet 100%.

«Den største kampen å kjempe er din egen, ingen kan vinne den for deg men mange kan kjempe den med deg. Vinner du den kampen er du uslåelig»